До края на февруари работодателите ще трябва да декларират пред НАП

...
До края на февруари работодателите ще трябва да декларират пред НАП
Коментари Харесай

Фирмите ще докладват пред НАП и необлагаемите доходи на служителите

До края на февруари работодателите ще би трябвало да заявяват пред Национална агенция за приходите освен какви трудови приходи и възнаграждения са изплатили на своите чиновници през предходната година, само че и предоставените необлагаеми приходи.

Такива са ваучерите за храна, компенсациите при пенсиониране, парите за първите три дни от употребен болничен, еднократните помощи за раждане или сключване на цивилен брак. Необлагаеми са и обезщетенията при трудова акцидент, при пренасяне на служащия в друго обитаемо място и други вреди, породени на служащия,  определени в Кодекса на труда. 

Подобни компенсации, освободени от налог, има и в специфични закони, - за защитата и въоръжените сили, за НСО, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, правосъдната власт и за държавния вносител, и те също би трябвало да бъдат декларирани от ведомствата пред Национална агенция за приходите. 

С последните данъчни промени бе въведено задължението всяка година да се декларират необлагаемите приходи, което би трябвало да се направи от платците им. Идеята на Национална агенция за приходите и финансовото министерство е да се събира цялостна информация за приходите на данъкоплатците, която да послужи за по-адекватно установяване на помощите, в това число и тези, които ще се дават за енергийна беднотия.

Задължение да заявяват необлагаеми приходи имат и самоосигуряващите се лица.

От Национална агенция за приходите оповестиха, че към този момент са разпратили имейли на близо 500 000 работодатели, с които ги осведоми за измененията в справките за изплатените през 2022 година приходи на физически лица.

Както до момента, в справката, която се подава до 28 февруари, се показва информация за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на приходите от трудови правни отношения от главния шеф, показват от Национална агенция за приходите. Получените в Национална агенция за приходите данни ще бъдат заредени в авансово попълнените данъчни заявления, които ще са налични в портала за електронни услуги в началото на март.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР